Det indre marked

Det indre marked

Det europæiske indre marked er et stort fællesmarked, hvor varer, tjenesteydelser, kapital og arbejdskraft kan bevæge sig frit mellem landende. På det indre marked skal der være fælles regler for handel osv. i alle EU-landene. Det indre marked sørger bl.a. for at EU’s medlemslande ikke skal betale told, når de modtager varer fra hinanden. Det indre marked sørger f.eks. også for at, hvis der er mange arbejdsløse i Polen og mange ledige jobs Danmark, så kan de arbejdsløse polakker frit tage til Danmark og tage de mange ledige jobs. På den måde hjælper landene hinanden indbyrdes med at de forskellige lande får den arbejdskraft de har brug for og de forskellige landes arbejdsløse bliver sat i arbejde. Fællesmarkedet gør også at man kan låne penge det sted i EU, hvor det er billigst fx i Tyskland uden nogle problemer og du kan også lave opsparinger i et andet EU-lands bank. Det indre marked gør også at landendes indbyggere frit kan bevæge sig mellem grænseren uden at skulle vise pas eller kontrolleres af toldere. Man har også ret til at opholder og/eller bosætte sig i et andet EU-land.


Fordelene ved det indre markede er, at du kan rejse frit mellem medlemslandene, samt handle i mellem dem. Det giver landene nogle højere konkurrencedygtige priser i forhold til vare, der er et bredere udvalg af produkter. Der er større chance for, at bevare en længere handel. Der er en højere sikkerhed, når man online shopper med EU medlemslande. Man har nogle regler, som er ens for alle medlemslande, det er også en stor fordel i forhold til et samarbejde mellem landene.

Ulemperne kan måske være, at vi bliver en smule presset i forhold til vores kroner. Vi har danske kroner (dk), hvor der er mange af EU medlemmerne der fortrækker Euroen.


Fornyelsen gik ud på, at skabe et europæisk hjemmemarked uden  de indre grænser, men med fri bevægelighed for personer, varer, tjenesteydelser og kapital. Formålet med det var, at europæiske virksomheder skulle kunne sælge deres varer og tjenesteydelser lige så nemt i Italien som i Danmark. For at EU skulle kunne skabe fri bevægelighed, så ville de afskaffe handelshindringerne mellem landende i EU, såsom afgifter, standarder og regler. Det ville de kunne gøre, ved at harmonisere reglerne i de 28 EU lande, og at EU landende skulle anerkende hinandens love.

Konskenserne for EU´s brogere er at hvis man gerne vil starte en ny virksomhed kan det blive svært fordi der en meget stor konkurrence på de forskellige markeder.


Det kan selvfølgelig også bruges positivt en af konsekvenserne nemlig konkurrence som kan gøre at borgerne bliver mere effektive og derfor presser hinadnen mere så kunder kan få et endnu bedre produkt osv.

1 kommentar:

  1. Fornyelsen af det indre marked har i misforstået - øv

    SvarSlet